De Chinese keuken en de Hawaiiaanse keuken zijn hetzelfde. Is dat waar?

De Chinese keuken en de Hawaiiaanse keuken zijn twee zeer verschillende culinaire tradities met een verschillende oorsprong, ingrediënten en kookstijlen. Ten eerste komt de Chinese keuken oorspronkelijk uit China en heeft een lange geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Het staat bekend om zijn verscheidenheid aan regionale kookstijlen, zoals Kantonees, Sichuan, Shanghai en andere. De Chinezen geloven dat goed gekookt voedsel een medicijn kan zijn voor een persoon, terwijl verkeerd voedsel een persoon langzaam doodt en vernietigt als vergif. Ten tweede komt de Hawaïaanse keuken oorspronkelijk uit Hawaï en heeft invloeden uit verschillende culturen zoals Polynesisch, Aziatisch en Amerikaans. Daardoor is deze keuken heel divers en heeft ze interessante smaken.

Een ingrediënt dat zowel in Chinees als Hawaiiaans keuken voorkomt, is rijst. Bijna iedereen weet dat Chinezen bij bijna elke maaltijd rijst eten. Maar dit geldt ook voor de Hawaïaanse keuken, want het hoofdingrediënt van het populairste gerecht, poke bowl, is rijst. Daarnaast gebruikt de Chinese keuken een verscheidenheid aan ingrediënten zoals rijst, sojabonen, knoflook, gember, bamboescheuten, paddenstoelen en verschillende soorten vlees, waaronder varkensvlees, kip, lamsvlees en vele andere. De Hawaïaanse keuken bevat daarentegen veel zeevruchten, zoals verse tonijn, garnalen, zalm en tropische vruchten die in Hawaï groeien, zoals ananas, kokosnoten en passievrucht. Vegetariërs gebruiken vaak tofukaas in plaats van vlees in hun poke bowls.

 

 

De Chinese keuken wordt gekenmerkt door een rijk aanbod, verse producten, gestoomd vlees en hoge culinaire vaardigheden. Deze keuken is beroemd om zijn verscheidenheid aan smaken en texturen, waaronder zoet, pikant, zuur en zout. De Chinese keuken is een harmonie van smaken en aroma's die vanuit Europees oogpunt niet te combineren zijn. De Hawaïaanse keuken heeft daarentegen een lichtere en frissere smaak, vaak met de nadruk op zoete en fruitige tonen. Veel gerechten worden gegrild of rauw geserveerd. Het populairste gerecht, de poke bowl, gebruikt bijvoorbeeld rijst als basis waarop rauwe vis wordt gelegd, samen met fruit en groenten.

 

 

De Chinezen gebruiken verschillende kookmethodes, zoals frituren, koken, stomen, kauwen en andere, afhankelijk van de regio en de stijl van het gerecht. Chinese gerechten maken soms ook indruk door de lange bereidingstijd (het duurt bijvoorbeeld meerdere dagen om Pekingeend te bereiden) en soms door hun verrassende eenvoud, maar ze hebben altijd een ongewone, exotische smaak. Chinese chef-koks maken actief gebruik van specerijen en hun mengsels, maar ook van de producten die wij gewend zijn. Hawaïanen grillen veel van hun gerechten of koken ze rauw en voegen net als de Chinezen verschillende sauzen en specerijen toe om de smaak te verfrissen.

Een ander kenmerk van de Chinese keuken is dat elk gerecht moet worden versierd voordat het wordt opgediend. Het gerecht wordt versierd met dezelfde producten waarvan het is bereid. Reepjes en schijfjes worden mooi gerangschikt op een schotel, versieringen gemaakt van stukjes groenten en takjes kruiden maken prachtige composities of zelfs hele schilderijen.